Ja, mail mij de gratis brochure met informatie over alle Pegasus fietsen en e-bikes.
6 dingen die je moet weten over het app verbod op de fiets
We weten dat het levensgevaarlijk is, maar we kunnen het niet laten. Even een appje sturen, bellen of doorscrollen naar die ene favoriete song in je Spotify lijst als je aan het fietsen bent. Sinds afgelopen week is dit niet meer toegestaan. Sterker nog, je kunt er zelfs een boete voor krijgen. Maar hoe zit het met muziek luisteren en een navigatie nog wel gebruiken? Wij zetten alle facts op een rij!
1. Het app verbod
Sinds 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om je telefoon vast te houden op de fiets. Je mag niet appen en bellen, maar ook het ongebruikt in je hand houden van je telefoon mag niet. Stop je smartphone dus écht weg in je jaszak, broekzak of tas.
2. Waarom deze regel?
Met het verbod wordt afleiding in het verkeer geprobeerd tegen te gaan. Tegenwoordig gebruikt gemiddeld 49% van alle Nederlanders hun smartphone tijdens het fietsen. Van de jongeren is zelfs driekwart met hun smartphone bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte. In het verkeer zit een ongeluk echter in een klein hoekje. Vooral activiteiten die ervoor zorgen dat verkeersdeelnemers hun ogen niet op de weg houden, zoals appen en navigeren zorgen voor gevaarlijke situaties en steeds meer ongelukken.
3. Meerdere apparaten
Het is niet alleen verboden om je smartphone vast te houden op de fiets, maar allerlei apparaten vallen onder deze nieuwe regel. Je mag bijvoorbeeld ook niet met een tablet, camera of muziekspeler in je hand fietsen.
4. Wat mag wel en wat mag niet?
Mag je nog navigatie gebruiken?
Nee, alleen als je smartphone in een telefoonhouder op je fiets bevestigd is of als je oordoppen in hebt. Als je wilt navigeren omdat je bijvoorbeeld een nieuwe fietsroute wilt uitproberen kun je je smartphone bevestigen in een telefoonhouder op je stuur. Een tweede optie is om stemnavigatie te gebruiken. Via Google Maps kun je bijvoorbeeld de stemnavigatie aanzetten op je oortjes. Zodat Google Maps je via audio vertelt welke afslag je moet nemen.
Mag je nog muziek luisteren?
Ja, maar je mag niet schakelen tussen de nummers: je moet je afspeellijst dus precies goed hebben klaarstaan en dan gaan! Een tipje: zet voordat je weggaat een aantal nummers in de wachtrij die je wilt luisteren. Zo weet je zeker dat je jouw favoriete nummers tijdens de fietsrit te horen krijgt.
Mag je wel handsfree bellen?
Net als in de auto mag handsfree bellen wel.
Mag je appen als je stilstaat?
Je mag appen als je stilstaat naast de kant van de weg.
5. Welke boete riskeer je?
Fiets jij toch met je telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat, zoals een navigatiesysteem of tablet in je hand? Dan riskeer je een flinke boete van 95 euro.
6. Tip: zet je telefoon op MONO
Aan het fietsen? Voorkom de verleiding en zet je telefoon op ‘niet storen’ en fiets MONO. MONO is eigenlijk dat je je telefoon op stil zet zodat je niet in de verleiding komt om dat ene appje of telefoontje te beantwoorden. Via je iphone heb je een handige niet storen functie die automatisch activeert als je aan het rijden bent. Ga naar instellingen, niet storen en dan naar niet storen als je aan het rijden bent. Nu wordt je niet gestoord tijdens je fietstocht.
Dus laat je telefoon vanaf nu gewoon lekker zitten in je tas of jas en houdt die 95 euro lekker in je eigen zak!